1000 zonnen: Maureen Vanherberghen gaat op zoek naar de grootste zomerhit aller tijden

0
877

Stem op de grootste zomerhit via één.be

Maureen Vanherberghen gaat in 1000 zonnen een hele zomer lang samen met de kijkers op zoek naar de grootste zomerhit aller tijden. De voorbije week is er op de website van Eén massaal gestemd op een longlist van zomerklassiekers. En daaruit kwam een shortlist van 12 absolute meezingers die deze zomer gegarandeerd voor ambiance zullen zorgen.

Elke donderdag stelt Maureen in 1000 zonnen een van de hits voor, en achterhaalt ze hoe goed de Vlamingen die nog kennen. Kunnen ze hem nog helemaal meezingen? Kennen ze het dansje nog? Hebben ze op de tonen van net die hit hun lief binnengedraaid? Maureen geeft de aftrap op donderdag 2 juni, met Ketchup Song (Aserejé!) van Las Ketchup. Ook Heyah mama, Dos cervezas en La bamba passeren de revue in de shortlist.

Na de 1000 zonnen-aflevering van morgenavond kunnen de kijkers stemmen voor hun favoriete hit op één.be. Op het einde van de zomer kennen we de ultieme zomerhit van de Vlamingen.

Ontdek de 12 hits hieronder en elke donderdag samen met Maureen in 1000 zonnen.

1. Ai se eu te pego! van Michel Teló

“Als ik je te pakken krijg” – want dat betekent de titel – dateert al van 2008. Maar pas in 2011 en 2012 werd het een wereldhit in de versie van de Braziliaan Michel Teló. Over de hele wereld ging de single meer dan 7 miljoen keer over de toonbank, hij stond op 1 in 23 landen, en was in Vlaanderen de best verkochte single van het jaar.

2. Dos cervezas van Tom Waes

“Word schlagerzanger”: dat was de opdracht die Tom Waes kreeg in Tomtesterom, en het was er een die op zijn zachtst gezegd wat uit de hand liep. Je hoeft duidelijk niet te kunnen zingen om Vlaanderen gek te krijgen met een liedje over een bloedmooie Spaanse vrouw met een snor, want Dos cervezas werd de zomerhit van 2010.

3. Happy van Pharrell Williams

Pharrell Williams schreef Happy voor de soundtrack van de computeranimatiefilm Despicable me 2. Het werd een wereldhit. Bij het nummer verscheen op internet een videoclip die 24 uur duurt. En YouTubegebruikers uit de hele wereld dansten op het lied en uploadden de filmpjes daarvan op internet. Een jaar later waren er al 1500 dergelijke filmpjes geplaatst.

4. Heyah mama van K3

Hoe oud Marcel ook zal worden, Heyah mama zal hem blijven achtervolgen. “Babymuziek” noemde hij dit liedje tijdens Eurosong 2009, maar het lanceerde K3 wel, en hoe… Na 25 weken in de Ultratop kon letterlijk elke Vlaming het refrein meezingen. En dat zal zonder twijfel ook vandaag nog zo zijn. Maar volstaat dat om van Heyah mama de grootste zomerhit aller tijden te maken? Dat weten we eind augustus.

5. Ketchup song (Aserejé!) van Las Ketchup

“Aserejé ja deje dejebe tu dejebe sebi unuova!” Maak je geen zorgen: het betekent helemaal niets, en als je de helft van de lettergrepen kan onthouden, dan zit je nog altijd goed. Het melodietje van het refrein is gebaseerd op het intro van Rapper’s delight, een hit van the Sugarhill Gang uit 1979, en de Spaanse meidengroep Las Ketchup maakte er de hit van 2002 van. In Nederland werd het de best verkochte single van het decennium.

6. Laat de zon in je hart van Willy Sommers

45 jaar na zijn doorbraak met het legendarische Zeven anjers, zeven rozen, is Willy Sommers nog altijd een monument van het Vlaamse lied. Zijn eerste Zomerhittrofee won hij al in 1974 met Blijf nog een uurtje bij mij, en die stunt deed hij over in 1979, 1981 en 1984. In 2006 stond hij 35 jaar op de planken en vierde dat met Laat de zon in je hart. Het nummer raakte maar tot een 13e plaats in de Ultratop, maar het bleef wel hangen en is intussen uitgegroeid tot een van zijn grootste klassiekers.

7. La bamba van Ritchie Valens

La bamba, een opzwepende dijk van een hit. Ritchie Valens was amper 17 toen hij deze gitaarrockversie opnam van een oud Mexicaans volksliedje. De chicano rockwas geboren, en Ritchie mocht optreden over heel de Verenigde Staten met zijn idolen Buddy Holly, Paul Anka, Chuck Berry, The Everly Brothers… Maar het noodlot sloeg toe: nog geen jaar later stortte zijn vliegtuig neer. Ritchie Valens overleefde het niet, maar zijn stem wel.  Meer dan een halve eeuw later kunnen we het nog steeds niet laten: para bailar la bamba!

8. Macarena van Los del Rio

Los del Rio moesn na het lanceren van Macarena in 1993 een paar jaar geduld hebben: pas in 1996 werd het dankzij een remix een wereldhit. In de VS stond het nummer maar liefst 14 weken op 1 in de Billboard Hot 100, een van de langste periodes in de geschiedenis van de VS charts. En het bleef een hit: 10 jaar na de release leverde Macarena de auteurs nog altijd een kwart miljoen dollar per jaar op aan royalties.

9. Mambo nr. 5 van Lou Bega

Mambo nr. 5 werd eigenlijk al in 1949 geschreven door de Cubaan Dámaso Pérez Prado. Maar het was een Duitser, David Lubega alias Lou Bega, die er met een nieuwe tekst en deels nieuwe muziek een wereldhit van maakte. Ook al kwam het van een Duitser, de Fransen waren er helemaal gek van: Mambo stond maar liefst 20 weken op 1 bij onze zuiderburen, een absoluut record. Bega kreeg zelfs een proces aan zijn broek van de erfgenamen van Prado, en moest uiteindelijk de rechten op de song met hen delen.

10. Summer nights uit Grease

Olivia Newtonn-John. John Travolta. En een van de succesvolste musicals aller tijden: Grease. Summer nights moest wel een wereldhit worden. De originele musical dateert al van 1971, maar wordt nog steeds over de hele wereld opgevoerd. Dat heeft natuurlijk alles te maken met de filmversie uit 1978, nog altijd de meest succesvolle musicalfilm ooit. Grease leverde een heel aantal hits op, waaronder Greased lightnin’ en You’re the one that I want, maar het is Summer nights dat het tot ultieme zomerhit kan schoppen. “Well-a well-a well-a huh! Tell me more, tell me more”… eind augustus.

11. Summer of ’69 van Bryan Adams

Summer of ’69 is waarschijnlijk de meest gehate song in dit lijstje. Maar het is ook een van de meest meeslepende: honderdduizenden rockfans hebben er de grond op doen daveren. Bryan Adams, die in 1969 zelf pas 9 jaar oud was, werd er in 1984 een wereldster door. In België stond Summer of ’69 jarenlang op de tweede plaats in de eindejaarshitlijst Donna’s top aller tijden. Het moest enkel Bohemian Rhapsody van Queen laten voorgaan. Op vrijdag 14 december 2007 kwam daar verandering in: Summer of ’69 liet na 6 jaar Bohemian Rhapsody achter zich. Wordt het in 2016 uitgeroepen tot grootste zomerhit ooit?

12. We’re going to Ibiza! van Vengaboys

Het enige Nederlandse nummer in de shortlist is een bewerking van het nummer Barbados van de eendagsvlieg Typically Tropical, uit 1975. De Vengaboys verplaatsen de actie van Barbados naar Ibiza, dat in 1999 de vakantiebestemiing voor jonge feestbeesten werd. Ondanks de internationale ambities werd het nummer uiteindelijk vooral een hit in Nederland en Vlaanderen. Maar het blijft een dijk van een zomerhit.

 

Stemmen kan vanaf donderdagavond 2 juni op één.be.

1000 zonnen: vanaf maandag tot en met vrijdag om 19.40 uur op Eén.

Bron:één.be

Foto:één.be