ALLOO IN DE NACHT ‘S NACHTS TE WACHTEN. TE WACHTEN OP DE DOOD.

0
355
©Medialaan

Aflevering 8 van Alloo in de Nacht is er één van uitersten. Van de drukte op de eroticabeurs en het feestgedruis in een danscafé trekt Luk naar Antwerpen, waar hij om 02.30 uur de rust opzoekt bij Dirk. De 62-jarige man is zwaar ziek en kiest heel bewust voor euthanasie. “Ik ben altijd een nachtmens geweest. Maar nu zit ik ’s nachts te wachten. Te wachten op de dood”, getuigt hij. “Waarom ik voor euthanasie kies? Ik wil mijn geest helder houden. De pijn is constant aanwezig. Ik moet me door de uren slepen. Mijn lichaam is op. Op 17 februari geef ik nog een afscheidsfeestje, op 25 februari gaat de arts mij een spuitje geven. Men zegt dat ik zeer jong ben, maar ik vind dat ik een rijk leven heb gehad.

Om middernacht heeft Luk in Brussel een afspraak met een graffiti-artieste. Antea doet aan street art en verkiest de nacht om haar creativiteit bot te vieren. Luk stapt ook binnen op de eroticabeurs, die anderhalve week geleden plaatsvond in Antwerpen. Hij praat er met organisatrice Nicole en enkele standhouders, maar ook met fanatieke swingers en voorzichtige nieuwsgierigen. “Wat mij opvalt is de enorme openheid”, aldus Luk. “Tien jaar geleden was het nog taboe en nu is het zoals naar de Aldi of de Delhaize gaan.

In Berchem vervoegt Luk om 2 uur ’s nachts de feestvierders van danscafé The Memories. “Ik ben grootgebracht in de nacht”, vertelt de dj. “Van mijn 16 draai ik in discotheken. Vroeger bleef ik 3 dagen wakker, nu probeer ik tussendoor te rusten.” Ook feestvierder Mark houdt van het nachtleven. “Er is altijd iets te beleven ’s nachts. Dan zie en doe je dingen die het daglicht niet mogen zien.