CATHÉRINE MOERKERKE KRIJGT ROL IN FAMILIE

0
278
©vtm/medialaan

Cathérine Moerkerke werpt een blik achter de schermen van de populaire Vlaamse soap Familie. Ze spreekt er met acteurs, schrijvers, regisseurs, figuranten en de producer. Ze kijkt mee achter de schermen, maar kruipt ook voor de camera. Ze figureert in de reeks en daar is ze heel blij mee: “Ik ben oprecht fier dat ik in Familie zit.”

Familie zit aan haar 27ste seizoen en was nog nooit zo populair. De ploeg achter de soap telt niet minder dan 100 personen. Het is een goed geoliede machine die aan een sneltempo opneemt. De draaidagen duren twaalf uur en er wordt simultaan in twee studio’s opgenomen. De timing is strak en er mag niet van afgeweken worden, zo ervaart ook acteur Jan Van den Bosch, die Zjef speelt in de reeks. Hij heeft bij een motorongeval een pijnlijke knie opgelopen. Stappen lukt nog niet goed, maar toch staat hij op de set: “Ik kan niet thuisblijven. Als ik draaidagen mis, lopen we vertraging op en die kunnen we niet meer inhalen. De regel is: als je kunt praten, kan je draaien.”

Cathérine neemt mee plaats aan tafel in de ‘writersroom’ en bedenkt mee de strafste verhaallijnen. De schrijvers moeten rekening houden met de beschikbaarheid van sets en acteurs: een beperkt aantal draaidagen, zwangerschappen, vakanties, de blokperiodes van de jonge acteurs die nog studeren,… In Familie kan dus niet álles, maar wel heel veel. Moord, oplichting, overspel, partnergeweld, incest,… Het passeerde allemaal al de revue. “We laten geen kinderen sterven in Familie, maar voor de rest bezorgen we die karakters alle ellende van de wereld”, lacht Dirk Nielandt, hoofdschrijver van Familie.

En die ‘ellende’ wordt niet altijd in de juiste volgorde opgenomen. En zo is het ook voor de acteurs niet altijd eenvoudig om het overzicht te behouden. “Soms vragen wij op de set aan elkaar: Weet jij al dat ik je bedrogen heb? Ben je ondertussen al getrouwd? Zijn wij eigenlijk nog samen?”, legt Kürt Rogiers uit.

Cathérine krijgt tijdens haar bezoek alle facetten van de soap te zien. Het is een proces waar met veel volk, hard en lang aan wordt gewerkt. Wat vandaag wordt opgenomen, werd zes maanden geleden door de schrijvers bedacht en komt binnen drie maanden op antenne. “Het proces van een aflevering duurt even lang als een zwangerschap”, lacht producer Reinhout Nechelput.

De volledige afleveringen van CATHéRINE kunnen na uitzending 4 weken lang gratis worden bekeken op vtm.be en via de VTM-app.

AFLEVERING 7 VAN CATHÉRINE OP DINSDAG 19 DECEMBER 2017 OM 21.45