DERDE RODE NEUZEN DAG, OP 30 NOVEMBER 2018, ZET IN OP MENTAAL WELZIJN VAN JONGEREN OP SCHOLEN

0
175
@Medialaan

Psychische problemen zijn een dagelijkse realiteit in scholen: 1 op de 2 leerkrachten (52%) in Vlaanderen heeft minstens wekelijks te maken met leerlingen met mentale problemen. 6 op de 10 (62%) van alle leerkrachten werd daarbij in zijn carrière al geconfronteerd met leerlingen in de klas die aan zelfverminking doen, in het secundair onderwijs loopt dit zelfs op naar 3 op de 4 leerkrachten (76%).

Dit blijkt uit nieuw onderzoek, uitgevoerd in mei 2018 door iVox in opdracht van Rode Neuzen Dag, bij leerkrachten en leerlingen in Vlaanderen. Rode Neuzen Dag, de goeddoelactie van VTM, Qmusic en Belfius die jongeren met psychische problemen wil helpen, focust daarom in 2018 meer dan ooit op het mentaal welzijn van jongeren op school. De derde Rode Neuzen Dag vindt plaats op vrijdag 30 november 2018.

Peter Adriaenssens, kinder- en jeugdpsychiater: “Scholen zijn plekken waar jongeren het meest van hun tijd zijn. Als we ervoor kunnen zorgen dat er op school ook extra aandacht is voor psychische problemen en jongeren sneller kunnen geholpen worden, dan zetten we een enorme stap vooruit en kunnen we ernstigere aandoeningen vermijden. Dat Rode Neuzen Dag dit jaar meer dan ooit inzet op het mentaal welzijn van jongeren in scholen kan ik daarom alleen maar toejuichen.”

Leerkrachten onderstrepen het belang van mentaal welzijn op school: bijna de helft (47%) vindt dat er meer tijd en middelen vrijgemaakt moeten worden om te werken aan de mentale gezondheid van leerlingen. 6 op de 10 leerkrachten (60%) vindt daarbij van zichzelf dat ze niet voldoende zijn opgeleid om leerlingen met mentale problemen goed te begeleiden, bij leerkrachten jonger dan 34 jaar loopt dit op naar 79%.

Meer dan de helft van de leerlingen wil liever met leerkracht praten over mentale problemen dan met externe psycholoog

Naast leerkrachten deden ook 1000 jongeren tussen 6 en 18 jaar de afgelopen weken mee aan het onderzoek naar mentaal welbevinden op school. 1 op 5 Vlaamse leerlingen (21%) geeft aan in de afgelopen week last te hebben gehad van mentale problemen. Als de tijdsperiode ruimer wordt genomen, stijgt dit cijfer: de helft (51%) van de Vlaamse leerlingen geeft aan ooit wel eens last te hebben van mentale problemen, bij 16 tot 18-jarigen is dit zelfs 6 op 10 (58%).

Ruim 1 op de 3 Vlaamse leerlingen (36%) vindt dat er niet openlijk kan gepraat worden over mentale problemen op school. Nochtans staan leerkrachten hoog aangeschreven bij jongeren als vertrouwenspersoon. Meer dan de helft van de jongeren (56%) wil liever met een leerkracht praten over mentale problemen dan met een externe psycholoog (19%).

Koen Wauters: “1 op 5 jongeren kampt met psychische problemen. Je weet vaak niet wie ze zijn en je ziet het niet altijd op hun gezicht. Daarom is er Rode Neuzen Dag, want we moeten die jongeren helpen. Helpen om erover te praten en om hulp te zoeken. Deze keer geven we extra aandacht aan scholen, de plek waar jongeren vaak zijn, veel meemaken en dus ook snel geholpen kunnen worden. Met z’n allen kunnen we het verschil maken.”

Rode Neuzen Dag roept op om acties te organiseren

Heel Vlaanderen kan zijn steentje bijdragen aan de derde editie van Rode Neuzen Dag, die op vrijdag 30 november 2018 plaatsvindt. De goeddoelactie spoort dit jaar iedereen – ook scholen, leerkrachten en leerlingen – aan om geld in te zamelen en acties te registreren op rodeneuzendag.be. Het geld zal gebruikt worden om scholen te ondersteunen die investeren in mentaal welzijn van hun leerlingen. Het ingezamelde geld wordt verzameld in het Rode Neuzen Fonds, dat beheerd wordt door de Koning Boudewijnstichting. Scholen, leerkrachten, leerlingen en ouders kunnen ook vanaf vandaag, donderdag 24 mei 2018, via rodeneuzendag.be ideeën insturen die scholen kunnen toepassen om leerlingen beter in hun vel te doen voelen.

In 2015 bracht de eerste Rode Neuzen Dag 3.858.814 euro op voor 26 organisaties in Vlaanderen, die allen hulp bieden aan jongeren met psychische problemen. De tweede Rode Neuzen Dag in 2016 zamelde 4.103.677 euro in voor vijf OverKop-huizen in Genk, Gent, Mechelen, Oostende en Tienen waar jongeren gemakkelijk binnen en buiten kunnen wandelen voor ontspanning, maar ook voor snelle professionele psychologische hulp.

Marc Raisière, CEO Belfius: “Ook dit jaar steunen wij graag opnieuw Rode Neuzen Dag. Het sluit perfect aan bij het DNA van het sociaal-geëngageerde Belfius: kansen geven aan hen die het even moeilijker hebben. Dat de actie zich dit jaar richt tot de scholen is voor ons als bevoorrechte partner van de publieke en sociale sector – waaronder ook de onderwijssector – nóg een reden te meer om onze schouders onder dit project te zetten, o.m. via acties en verkoop van Rode Neuzen in ons kantorennet.”

Het online onderzoek werd van 4 tot en met 11 mei 2018 uitgevoerd door onderzoeksbureau iVOX op een representatieve steekproef van 1000 Vlaamse jongeren tussen 6 en 18 jaar in het lager en secundair onderwijs en 353 leerkrachten, in opdracht van Rode Neuzen Dag.