F-16-PILOTEN SPREKEN VOOR HET EERST

0
474
©Medialaan

F-16, NIEUW VANAF 20 MAART ELKE DINSDAG OM 21.45 BIJ VTM

Een jaar lang is het werk en leven van Belgische F – 16 piloten gevolgd, bij operaties boven oorlogsgebied, op oefening in het buitenland en bij het dagelijkse werk op de vliegbasis van Kleine Brogel. Voor het eerst zijn deze elite piloten bereid om te getuigen over hun werk, hun wereld en hun leven. In F – 16, een reportagereeks van VTM NIEUWS , opent de Belgische Luchtmacht voor de eerste keer de deuren van de anders gesloten wereld van de F – 16, het supe rsonische gevechtsvliegtuig.

Kris Hoflack – Algemeen h oofdredacteur VTM NIEUWS : “ We hebben in VTM NIEUWS al vaak over de operaties van de Belgische F – 16 ’ s bericht. Vaak noodgedwongen van op afstand. Ik ben blij dat we onze kijkers nu als eerste ku nnen tonen hoe de wereld van de F – 16 piloten er echt uitziet . ”

Negen piloten komen in F – 16 aan het woord. De meeste volledig herkenbaar. Toch wordt voor hun eigen veiligheid hun echte naam niet gebruikt. Gelukkig is het een traditie in hun wereld elkaar met de nickname te noemen. Zo zal Vlaanderen kennis maken met flamboyante bijnamen zoals Sprinkler, Chipo, Shell of Gizmo. Maar niet alleen de piloten passeren de revue. Al snel zal duidelijk worden dat er vele jobs nodig zijn om één F – 16 in de lucht te k rijgen en te houden.

Generaal – majoor Vlieger SBH FRED VANSINA: “ Voor de eerste keer hebben we beslist om toegang tot Kleine Brogel te verlenen. We willen ons tonen en transparant zijn. ”

Eén piloot is niet herkenbaar in beeld. Hij wordt gevolgd bij z ijn operaties boven Irak en Syrië, waar de Belgische F – 16’s in opdracht van de internationale coalitie terreurgroep IS een halt toeroepen. O m evidente reden wil D efensie niet dat hij herkenbaar in beeld gebracht wordt. Niemand d ie op de basis in Jordanië w erkt, mag trouwens herkend worden. Veiligheid, ook op het thuisfront, is prioritair. Voor het eerst mochten aan boord van de operationele vliegtuigen ook kleine actiecamera ’ s worden gemonteerd die de operaties boven vijandelijk gebied filmden.

Waarom parkeert iedereen in Kleine Brogel achteruit? Moet je een topatleet zijn voor deze job? Wat doet het met e en piloot om een bom te droppen?

Een kleine greep uit de vragen die beantwoord zullen worden door de piloten zelf. Dit keer zonder maskers, zonder restricties. F – 16 : een verhaal over passie, doorzettingsvermogen en het maken van morele keuzes

De opnamen van F – 16 namen bijna een jaar in beslag. Met de zegen van Defensie en in opdracht van VTM NIEUWS begon reportagemaker Koen Remans van productiehuis PIT. zijn research in Kleine Brogel en leerde hij de verschillende piloten van de reeks beter kennen. Met alleen maar een kleine camera waar hij zelf mee draaide, werd Koen bi j veel situaties op de basis en op missie in het buitenland een ‘fly on the wall’, overal dicht bij de actie en de emo van het moment.

Koen Remans – reportagemaker : “ Ik heb geleerd dat F – 16 piloten ook maar gewoon mensen van vlees en bloed zijn. M aar met een bewonderenswaardige passie voor hun job en een onuitputtelijke drang naar perfectie. Ik ben hen ongelooflijk dankbaar voor het vertrouwen dat ik kreeg”.

In combinatie met mooi gestileerde beelden van de F – 16’s, kleine actiecamera’s die worden gemonteerd in de cockpit en een heel doordachte , ondersteunende soundtrack, wordt de reeks een echt document vol actie en beleving.