HOE ASSISEN EEN MEDIACIRCUS WERD

0
145
©Medialaan

In de derde aflevering van Vermassen, Van Moord tot Mediacircus, blikt Jef Vermassen samen met gerechtsjournalisten en ex-cliënten terug op drie grote rechtszaken die heel veel aandacht kregen van de pers, zoals de Parachutemoord en het proces van Hans Van Themsche. Zaken die de media wekenlang bezig hielden, en in het geval van de Parachutemoord ook buiten de rechtbank zorgde voor verhitte debatten over de schuldvraag, met duizenden verschillende meningen. Ook Vic Van Aelst spreekt voluit, de pleiter die het bij de Parachutemoord tegen Vermassen opnam, maar zijn cliënte Els Clottemans niet vrij kreeg.

Maar de veroordeling van Clottemans keerde zich ook tegen Vermassen. Hij kreeg doodsbedreigingen omdat hij de jonge vrouw achter de tralies kreeg. Zijn vrouw en kinderen moesten worden beschermd tegen de woede van zij die bleven geloven in de onschuld van Clottemans.

De media zelf kwamen onder vuur toen ze na de moord op Els Van Doren eigen polls organiseerden: heeft Els Clottemans haar vriendin en liefdesrivale vermoord? Door het ontbreken van een hard uitsluitend bewijs, bleef de speculatie, ook na de uitspraak.

MOEDER VAN LUNA GETUIGT 

Het mediacircus bleef draaien: in de zaak tegen Hans Van Themsche streken meer dan  130 journalisten uit alle windstreken toe, om het eerste racismeproces in ons land te verslaan. “Dat proces nam buitenproportionele vormen aan. Er was gewoon té veel aandacht”, zegt strafpleiter Vic Van Aelst.

Ook Laurence Van Bree, de mama van kleine Luna, vertelt in aflevering 3 hoe zij de buitensporige media-aandacht voor Hans Van Themsche, de moordenaar van haar kind, heeft beleefd, voor, tijdens en na het proces. Een proces waar ze zelf zo haar vragen bij had: “Waarom een assisenzaak? De feiten waren er, het wapen was er. De dader was er en het motief was er”. Laurence vertelt ook hoe ze jaren na het proces contact had met de moeder van Hans Van Themsche. “Het heeft twee uur geduurd, en we zijn in mekaars armen geëindigd. We hebben heel wat gepraat, van moeder tot moeder.”

De groeiende media-aandacht voor assisen en de al dan niet beïnvloeding van de rechtspraak door de pers en de publieke opinie betekende trouwens het begin van het einde van de volksjury. Heel die vorm van rechtsgang wordt nu volop hervormd. De aandacht voor assisen is gewoon te groot geworden.