PSYCHOPATEN VOOR DE RECHTBANK

0
411
©Medialaan

Toen Jef Vermassen in 1980 zesvoudig moordenaar Freddy Horion verdedigde, was het begrip psychopaat in Vlaanderen nog niet ingeburgerd. Horion kreeg levenslang, maar de naam van de jonge meester was gemaakt. Horion was zeker niet de laatste psychopaat die Jef Vermassen recht in de ogen keek in de rechtbank. Vandaag ziet hij naar eigen zeggen steeds meer daders met psychopathische trekken voor het tribunaal verschijnen.

In aflevering 2 van Vermassen – De Onbegrijpelijke Gruwel – blikt de bekende strafpleiter samen met journalisten, psychologen en nabestaanden van slachtoffers terug op een paar rechtszaken van notoire psychopaten. De Zaak Kim De Gelder bijvoorbeeld, een jongen die balanceert op de grens tussen waanzin en weerzin. Vermassen verdedigde zijn vele slachtoffers. Of koele psychopaten zoals Ronald Janssen die Annick Van Uytsel, Shana Appeltans en Kevin Paulus vermoordde. Of de drie daders van de moord op Gert Van Roy die hun slachtoffer lang folterden. Mannen zonder gevoelens of inzicht in de amoraliteit van hun weerzinwekkende gruwel. Daders die de slachtoffers nooit meer vrij willen weten.

Ook aan het woord komen de broer van Gert Van Roy en de ouders van Annick Van Uytsel die er alles aan doen opdat de daders achter de tralies zouden blijven. Daarom huurden de ouders van Annick ook Vermassen in. “We hadden hem liefst aan onze kant, in plaats van tegenover ons”, zeggen ze in Vermassen.

MEER EN MEER PSYCHOPATEN 

Meester Vermassen vertelt in Vermassen – De Onbegrijpelijke Gruwel – hoe psychopaten niet in staat zijn tot empathie of schuldbesef en hoe zij dan ook beter niet meer terugkeren in de samenleving. Maar hij wijst ook naar de maatschappij: is die door de huidige manier van leven, met steeds meer isolatie en egocentrisme niet mee schuldig aan deze ontwikkelingen?