Rock Werchter 2019 volgend jaar terug in juni

0
785

Het was een kleurrijke editie van Rock Werchter. Met een belangrijke rol voor de kleur rood natuurlijk. Zeker op vrijdag. Deze editie zal echter ook en vooral herinnerd worden omwille van de oersterke affiche. Alle headliners waren top en zorgden bijwijlen – zie onder meer Gorillaz en Pearl Jam – voor gouden momenten.Anne-Marie was te gast bij Marshmello. Maar de mooiste samenwerking komt natuurlijk op naam van Jack Johnson en Pearl Jam. Eddie Vedder speelde gitaar in het slotnummer van Jack Johnson. Johnson bracht later die avond een onuitgegeven en ontroerende versie van ‘Imagine’ met Pearl Jam. Ook uitgenodigd door Pearl Jam: MC50 (Wayne Kramer, Kim Thayil, Brendan Canty). Ze brachten samen de grote MC5 klassieker ‘Kick Out The Jams’.De grootste supporters van de Rode Duivels in binnen- en buitenland: Angèle, Millionaire, Roméo Elvis, Snow Patrol, Kaleo, Stikstof, The Script, The Killers, Post Malone, Pearl Jam en Damon Albarn (Gorillaz). Het gehandtekende shirt van The Scriptwerd geveild voor Kom Op Tegen Kanker.
Rock Werchter 2018 telde 85.000 bezoekers op dag 1 en 88.000 op de andere dagen. Ze kwamen uit 109 landen. België, Nederland en het Verenigd Koninkrijk staan voorop. De rest van de top 10: Frankrijk, Ierland, Duitsland, Israël, Luxemburg, Verenigde Staten en Zwitserland. Opgemerkt op vrijdag: 116 Brazilianen.Het fietsgebruik gaat duidelijk in stijgende lijn. De nieuwe – en derde – fietsparking was elke dag volzet. Net als de twee andere trouwens. Ook Park & Bike – gratis parkeren op afstand en daarna verder met de fiets – was een voltreffer. Ook De Lijn laat mooie cijfers optekenen. Ruim 145.000 festivalgangers namen de bus. Dat zijn er 14 procent meer dan in 2017. Het was zeeeeer warm. Dat was te merken bij het Rode Kruis. Er waren duidelijk meer verzorgingen. Niets abnormaal gezien het weer en niks ernstig.

Een eerste en geslaagde ‘park & bike’, een tweede apero, een derde fietsenparking, een vierde podium… En natuurlijk ook een fikse uitbreiding van The Barn. Nooit eerder speelden er zoveel bands op het festival: 96.Volgende week zaterdag sluit de festivalzomer in Werchter met TW Classic met BLØF, Richard Ashcroft, Nathaniel Rateliff & The Night Sweats, dEUS, Kraftwerk 3-D, The National en Editors. Goed nieuws: Kraftwerk speelt 75 minuten. Dat is een kwartier langer dan eerst voorzien. Nog meer klassiekers dus. In 3-D. Er zijn nog tickets voor TW Classic via twclassic.beRock Werchter 2019 is er op donderdag 27, vrijdag 28, zaterdag 29 en zondag 30 juni.